Wij zijn Yumeko. Een B Corp, Fairtrade en GOTS gecertificeerd bad- en beddengoedmerk uit Amsterdam. Inmiddels slapen al meer dan 750.000 dromers op of onder ons beddengoed. Als Nederlandse pionier binnen de duurzame beddengoed branche gebruiken we ons duurzame kompas al sinds onze oprichting. Bij ons is ‘duurzaamheid’ niet zomaar een loze kreet. Het is het hart van ons bedrijf – altijd geweest ook – en onze grootste drijfveer.
Een impactgedreven merk zijn, gaat voor ons verder dan het maken van eerlijke, milieuvriendelijke producten. Wij geloven dat bedrijven en hun klanten een positieve maatschappelijke verandering in gang kunnen zetten. Als disruptor binnen de markt inspireren we dan ook niet alleen onze klanten om duurzamere keuzes te maken, maar ook onze branchegenoten. Want we zeggen niet voor niets: Change the World Sleeping.
Ieder jaar brengen we een impactrapport uit, om inzicht te geven in onze activiteiten en transparantie van de keten. We beoordelen onze resultaten, verwerken nieuwe inzichten en data en kijken waar we onze impact kunnen verbeteren.

IMPACT HIGHLIGHT
Als eerste Nederlandse beddengoedmerk producten van regeneratief biologisch katoen gelanceerd
In januari verwelkomden we onze nieuwe pyjama’s en later ook beddengoed van regeneratief biologisch katoen – de meest duurzame manier van katoen verbouwen. In augustus 2024 behaalden we onze ROC-licentie, die aan de meest strenge voorwaarden voldoet.
IMPACT HIGHLIGHT
Geselecteerd als eerste textielmerk dat mag deelnemen aan Fairtrade Rightsholder Dialogue
In 2024 kregen we te horen dat Yumeko - als eerste katoenpartner wereldwijd - deel mocht nemen aan de internationale Fairtrade pilot ‘Rightsholder Dialogue’. We gaan direct met onze boeren en omwonenden van de katoenvelden in India in gesprek; en leren welke behoeftes en wensen zij hebben, zodat wij nóg meer positieve impact kunnen maken op de katoenvelden. Fairtrade is deze pilot gestart om een betekenisvolle stakeholderdialoog te faciliteren tussen bedrijven en producenten.
Hiermee willen we ons huidige due diligence proces verdiepen, om nog meer inzicht in de risico's en mogelijk negatieve effecten op het gebied van mensenrechten en milieu binnen onze supply chain. Fairtrade heeft ons due diligence proces beoordeeld en we hebben een actieplan uitgestippeld. De dialogen met de boeren gaan nu beginnen en we verwachten in 2025 de eerste resultaten te kunnen delen.


IMPACT HIGHLIGHT
Nieuwe producten van reststoffen en gerecycled materiaal geïntroduceerd
Circulariteit en het voorkomen van restafval staat bij Yumeko hoog in het vaandel. In het najaar van 2024 voegden we pyjama’s van ons eigen restmateriaal toe aan onze collectie. We kozen ervoor om de stof niet te vernietigen, maar er nieuwe producten van te maken. Ook voegden we voor het eerst een product van gerecycled wol toe aan onze collectie. Deze deken wordt gemaakt van de snijresten van onze kruikzakken. Deze snijresten worden gemixt met 30% biologisch merinowol, zodat het sterke nieuwe garens worden.
IMPACT HIGHLIGHT
Actief ingezet voor verbetering donsketen
Hoewel we bij Yumeko al jarenlang alleen Downpass gecertificeerd dons óf gerecycled dons gebruiken, bleek uit onderzoeken van de Keuringsdienst van Waarde dat de behandeling van eenden in de Nederlandse vleesindustrie niet zo optimaal is als we graag zouden willen. Daarom hebben we onszelf afgelopen jaar hard gemaakt voor verbetering van het dierenwelzijn binnen de keten. Samen met onze donspartner zetten we een pilot op met strengere richtlijnen en blijven we ons hard maken voor betere omstandigheden.


IMPACT HIGHLIGHT
Yumeko’s gerecycled donzen dekbed is voor de tweede keer op rij benoemd tot het beste dekbed van Nederland
De Nederlandse Consumentenbond roemde ons gerecycled donzen dekbed met het 'Beste uit de Test' predikaat. Dit bewijst opnieuw dat een duurzaam en circulair product nóg fijner en kwalitatief beter kan zijn dan conventionele producten. Yumeko is nog steeds één van de weinige merken die een collectie van gerecycled dons aanbiedt. Dankzij het winnen van deze test, vergroten we de bewustwording rondom het bestaan van gerecycled dons en circulariteit. Dat betekent: meer hergebruik en dus minder afval én minder vraag naar ‘virgin’ dons.
IMPACT HIGHLIGHT
Clean & Green Villages Project
Sinds 2020 zet Yumeko zich samen met Fairtrade en Chetna Organic in voor het Clean & Green Villages project, mogelijk gemaakt door bijdragen van de Nationale Postcode Loterij. In 40 dorpen waar ons biologische Fairtrade katoen wordt verbouwd, ondersteunt het project gemeenschappen bij het herstellen van ecosystemen, het verbeteren van hygiëne en drinkwater, het terugbrengen van biodiversiteit en het versterken van lokale veerkracht. Met ruim 80.000 geplante bomen, een daling van ziektes als malaria en diarree en honderden getrainde vrouwen als ecologische leiders groeit er hoop van binnenuit.

IMPACTPIJLER
1. Verbeteren van bodem, landbouw en biodiversiteit
Katoen is al jaren onze bestverkochte materiaalsoort. Al sinds onze oprichting kiezen we alleen maar voor biologisch gecertificeerd katoen, waarbij geen schadelijke bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Ons beleid focust op het verbeteren van de bodem- en waterkwaliteit en zorgt voor een rijkere biodiversiteit op de akkers. Ook de gezondheid van de boeren komt hiermee ten goede. Door bijvoorbeeld andere gewassen tussen de katoenplanten te plaatsen, wordt de bodem verrijkt in plaats van uitgeput.
Traditionele katoenteelt heeft een grote impact op de biodiversiteit. Omdat katoen vaak in monocultuur wordt verbouwd, raakt de bodem uitgeput en wordt het gewas extra kwetsbaar voor ziekten en plagen. Om dit tegen te gaan, gebruiken boeren veel pesticiden en kunstmest, wat schadelijk is voor insecten, vogels en het bodemleven.
Daarnaast heeft katoen enorme hoeveelheden water nodig, waardoor omliggende natuurgebieden uitdrogen en leefgebieden van dieren verdwijnen. Slechts 1,4% van het wereldwijd gebruikte katoen is biologisch. Dat betekent dat hier nog heel veel winst te behalen valt.
Dit bereikten we in 2024:
Afgelopen jaar introduceerden we daarom onze eerste producten van regeneratief biologisch katoen. Regeneratieve landbouw is nog relatief nieuw, maar verwijst eigenlijk juist heel erg naar het landbouwen zoals we dat eeuwen geleden deden. Deze holistische benadering focust op het verbeteren van de bodem- en waterkwaliteit en zorgt voor een rijkere biodiversiteit op de akkers. Ook de gezondheid van de boeren komt hiermee ten goede. Door bijvoorbeeld andere gewassen tussen de katoenplanten te plaatsen, wordt de bodem verrijkt in plaats van uitgeput.
IMPACTPIJLER
2. Gebruik van uitsluitend natuurlijke materialen
Sinds dag één geloven wij in het gebruik van puur natuurlijke gewassen en materialen. Beter voor de planeet, eenvoudiger afbreekbaar en zonder bedenkelijke of schadelijke stoffen. We durven te stellen dat onze producten inmiddels voor 99% volledig natuurlijk zijn. Maar ons streven geldt ook voor de kleinere onderdelen van onze producten. Er zijn namelijk nog een paar kleine uitzonderingen. Zo is het lastig om een volledig natuurlijk alternatief te vinden voor de metalen springveren van onze pocketveringmatrassen. Ook zijn onze ritsen van metaal en onze stiksels – vanwege de stevigheid – van polyester. Tot slot zijn onze labels gedeeltelijk gemaakt van polyester, omdat zo de tekst en was-instructies beter leesbaar blijven.
Dit bereikten we in 2024:
In 2024 vonden we geen volledig natuurlijke alternatieven voor deze uitzonderingen, maar we blijven constant op zoek. Wel vervingen we onze houten- en kokosknoopjes voor knoopjes van Corozo. Een geweldig duurzaam en slijtvast materiaal, gemaakt van de zaden van de Taguapalm. Dankzij deze verbetering gaan onze overtreksets met knoopjes nóg langer mee.
IMPACTPIJLER
3. Meer boeren en arbeiders met een eerlijk jaarinkomen en goede werkomstandigheden
Bij Yumeko zijn we er sinds de oprichting van overtuigd dat we boeren en arbeiders in onze ketens eerlijke prijzen en eerlijke lonen moeten betalen, zodat er geen sprake is van uitbuiting. Helaas is dit namelijk nog steeds heel normaal in de wereld van textiel. Door in de landen waar Fairtrade actief is uitsluitend voor Fairtrade gecertificeerd katoen te kiezen – en als bedrijf te groeien – zorgen we ervoor dat het aandeel boeren die op een eerlijke, veilige manier katoen verbouwt steeds verder groeit.
Waar we bij Yumeko daarnaast echt onderscheidend in zijn, is dat we ons katoen direct bij de boeren inkopen. Dat geeft zekerheid, waardoor de boeren ook op financieel vlak bepaalde keuzes kunnen maken. Bijvoorbeeld om te investeren in nieuwe landbouwmaterialen of in educatie. Ook zorgt het ervoor dat boeren geen problemen hebben met – soms maandenlange – opslag van de oogst. Veel boeren moeten hun oogst bewaren in hun kleine huisjes tot deze opgekocht wordt. Katoen is daarnaast ook nog eens erg brandbaar. Wij nemen het katoen direct over na de oogst. Dat verbetert niet alleen hun financiële zekerheid, maar ook hun leefomstandigheden.
Dit bereikten we in 2024:
In 2024 kregen we te horen dat we als eerste katoenpartner wereldwijd deel mogen nemen aan de pilot ‘Rightsholder Dialogue’ van Fairtrade. Fairtrade is deze pilot gestart om betekenisvolle stakeholderdialoog te faciliteren tussen bedrijven en producenten. We gaan direct met onze boeren en omwonenden van de katoenvelden in India in gesprek en leren welke behoeftes en wensen zij hebben, zodat wij nóg meer positieve impact kunnen maken op de katoenvelden. Dit is een verdieping van ons huidige due diligence proces en geeft ons nog meer inzicht in de risico's en mogelijk negatieve effecten op het gebied van human rights en milieu binnen de supply chain.
Als eerste stap in het proces heeft Fairtrade een assessment gedaan van ons huidige due diligence proces, en hebben wij de aanbevelingen vertaald naar een concreet actieplan. In 2025 verwachten we meer te kunnen delen over de uitkomsten van de eerste dialogen.
IMPACTPIJLER
4. Volledig transparante productieketens
Een transparante keten is wat ons betreft onmisbaar als bedrijf met een duurzame missie. We zetten ons er al jarenlang voor in om zoveel mogelijk inzicht in onze keten te krijgen. Voor veel merken is het een enorme uitdaging om exact te weten waar hun producten geproduceerd worden. Binnen elke keten bevinden zich namelijk vaak veel verschillende schakels, waardoor het overzicht vertroebelt.
We kiezen er bij Yumeko voor om zelf direct te schakelen met onze leveranciers en fabrieken. Met de meeste werken we al jarenlang samen, waardoor we een stevige vertrouwensband hebben opgebouwd. We zijn dagelijks met hen in contact, stellen hen kritische vragen over hun ketens en processen en stimuleren de verduurzaming van hun bedrijven. Maar we realiseren ons ook dat onze keten nog transparanter kan. Daarom is dit één van de impactpijlers waar we veel aandacht aan besteden.
Dit bereikten we in 2024:
Afgelopen jaar zijn we verdergegaan met het maken van lifecycle assesments (LCA’s). Lifecycle assessment is een methode om de milieu-impact van een product te berekenen. Om deze impact te berekenen, moet je weten hoe het product is gemaakt, waar het product is gemaakt en welke grondstoffen erin zitten. Hiervoor is transparantie in de keten nodig.
Voor onze productgroepen linnen beddengoed, linnen dekbedden, dons, ganzendons, recycled dons en wol hebben we inmiddels uitgebreide LCA’s. In het uitpluizen van deze lifecycle analyses gaat bijzonder veel tijd zitten, omdat geen enkel detail of stap binnen het productieproces over het hoofd gezien mag worden en er heel veel variabelen van toepassing zijn. Door al onze productgroepen op deze manier inzichtelijk te maken, hebben we niet alleen voor onszelf en voor de klant een gedetailleerd en transparant overzicht, maar krijgen we ook direct inzicht in wat we nog kunnen verbeteren binnen de keten. Deze bevindingen en het opstellen van de LCA’s voor de overige productgroepen staat voor 2025 op de planning.
IMPACTPIJLER
5. Continu introduceren van nieuwe duurzame materialen en producten
Bij Yumeko noemen we onszelf regelmatig een pionier binnen de branche. We dromen groots, en laten ons niet vaak beperken door ‘kan niet’. We zoeken constant naar nieuwe, relatief onontdekte materialen die duurzamer zijn dan dat wat we kennen. Dat kan resulteren in een nieuw product, maar ook met een vertrouwd product in een nog duurzamer jasje.
Dit bereikten we in 2024:
In 2024 introduceerden we – met heel veel trots – onze eerste producten van regeneratief biologisch katoen. Dé volgende stap als het gaat om duurzaamheid binnen de katoenproductie. Deze holistische landbouwmethode vermijdt uiteraard net als bij regulier biologisch katoen schadelijke bestrijdingsmiddelen. Daarnaast focust deze methode zich op de verbetering van landbouwgrond, waterkwaliteit en de biodiversiteit.
Meer lezen over regeneratief biologisch katoen
Ook lanceerden we een plaid van gerecycled merinowol. Biologisch wol zat al in ons assortiment, maar door te zoeken naar een duurzamere oplossing kwamen we bij een gerecyclede variant uit. Steeds vaker proberen we om (een gedeelte van) materialen te vervangen voor een gerecyclede variant.
IMPACTPIJLER
6. Meer circulariteit door reparatie, recycle en upcycle
Een circulaire economie: dat is waar we bij Yumeko van dromen. Naast een duurzame productie, streven we ernaar om zoveel mogelijk opnieuw te gebruiken. Zo hoeven we niets te vernietigen en maken we optimaal gebruik van alle grondstoffen die we produceren.
Dit bereikten we in 2024:
In 2024 hebben we op meerdere manieren gezorgd voor meer circulariteit binnen ons merk.
We hebben diverse producten van restmateriaal geïntroduceerd. Deze worden onder andere gemaakt van stof die we achteraf te grootschalig hadden ingekocht. In plaats van dit te laten verstoffen in de fabrieken of het te vernietigen, kiezen we ervoor om er mooie, nieuwe items van te maken. In 2024 lanceerden we onder andere onze pyjama’s van ge-upcycled velvet flanel.
Ook hebben we samenwerkingen met designers en ateliers opgezocht om onze materialen te re- en upcyclen. Denk hierbij aan Hul le Kes, maar ook aan textielkunstenares Claudy Jongstra. Zij gaf een restvoorraad van onze linnen badjassen nieuw leven door middel van natuurlijke verf, gemaakt van bloemen.
Onze retouren doorlopen een strikte kwaliteitscontrole, waarbij elk stuk handmatig wordt gecontroleerd. Na goedkeuring van de kwaliteitscontrole worden de artikelen gestoomd of gestreken en opnieuw verpakt. Zo zijn deze weer zo goed als nieuw. De artikelen waarbij een defect wordt gevonden (artikelen die bijvoorbeeld gewassen zijn, of een vlek of scheur hebben) leggen we apart. Deze artikelen willen we in 2025 gaan verkopen als zogenaamde tweedekansjes.
IMPACTPIJLER
7. Verbeteren dierenwelzijn
Ons streven is om een mooiere wereld te creëren voor iedereen, dus ook voor de dieren. We realiseren ons ook dat dat niet altijd even makkelijk is. Daarom letten we bij de sourcing van onze materialen goed op het dierenwelzijn in onze ketens. We kiezen bewust voor wol dat afkomstig is van biologisch gehouden schapen en gebruiken alleen gecertificeerd dons. Door verantwoorde materialen meer mainstream te laten worden, hopen we – als een echte pionier – dat ook andere merken duurzamere keuzes gaan maken.
Dierlijke materialen zoals dons en wol zijn vaak restproducten. In sommige industrieën is de levenstandaard van de dieren, in ieder geval van die met een biologisch keurmerk, al van een goed niveau. Maar er valt hier wereldwijd nog veel winst in te behalen. Daarom blijven we dit onderwerp strak op onze radar houden.
Dit bereikten we in 2024:
We ontdekten dat veel eendenboeren in Nederland zich niet voldoende aan de richtlijnen houden als het gaat om dierenwelzijn, ook niet als ze aangesloten zijn bij het Downpass-keurmerk. Dat is iets waar we bij Yumeko erg van geschrokken zijn. We zijn daarom in gesprek gegaan met onze donsproducent, in de hoop de levenstandaard te kunnen verbeteren. Yumeko gelooft juist dat door onderdeel van de donsketen te blijven, we veranderingen kunnen stimuleren en de industrie helpen verduurzamen. Dons blijft een restproduct van de vleesindustrie: de dieren worden geslacht voor het vlees. Als Yumeko zou stoppen met de verkoop van dons, gaat de slacht onverminderd door, maar dan zitten wij niet meer aan tafel met de boeren en de slachterij.
Ons advies is: kies alleen donsproducten met een keurmerk. Op deze manier weet je dat je de best mogelijke optie kiest. Wij strijden ondertussen onverminderd door voor een beter dierenwelzijn.
Daarnaast hebben we in 2024 een bezoek gebracht aan een biologische ganzendonsproducent in Duitsland. Tijdens deze reis hebben we goede gesprekken gehad over de kwaliteit van leven van biologische ganzen. Biologische eenden- en ganzenboeren zijn er in Nederland helaas nog nauwelijks. Met deze learnings in ons achterhoofd zijn we in gesprek gegaan met onze ketenpartners voor het eendendons in Nederland, om te kijken welke verbeteringen er voor de eenden doorgevoerd kunnen worden.
IMPACTPIJLER
8. Strijden voor meer duurzaamheid in de branche
Een bedrijf zijn met een duurzame missie gaat voor ons verder dan het maken van eerlijke, natuurlijke producten. We willen de branche transformeren. Dat doen we door onszelf uit te spreken en door andere merken te inspireren en te helpen om ook duurzamere keuzes te gaan maken. Zo zijn we er hartstikke trots op dat inmiddels steeds meer merken dekbedden van gerecycled dons aanbieden.
Dit bereikten we in 2024:
Ten eerste hebben we er in 2024 weer voor gezorgd dat ons merk veel zichtbaarheid kreeg. Want die zichtbaarheid zorgt ervoor dat we van duurzaamheid de norm maken. Dat deden we onder andere door grootschalig in te zetten op social advertising. Met onze social media campagnes bereikten we in 2024 bijna 23 miljoen mensen in 7 verschillende Europese markten. Ook begonnen we met onze Yumeko muzes, waarbij we tijdens elk thema een bekende dromer in de spotlight zetten. Denk hierbij aan ‘bosmeisje’ Gisele Azad, entrepreneur Agnes Fox en kunstenares Claudy Jongstra.
Buiten de schijnwerpers streden we ook voor meer duurzaamheid binnen de branche. Zo bezochten we meerdere van onze leveranciers. Niet alleen om de relatie te versterken, maar ook om duurzaamheid en transparantie verder te stimuleren en in kaart te brengen. Ook mocht onze CEO Rob van den Dool keynote spreker zijn op onder andere het B Corp event en het Fairtrade event, sprak hij in verschillende podcasts en werd hij meerdere keren geïnterviewd over onze duurzaamheidsmissie.
IMPACTPIJLER
9. Oprechte aandacht voor de mens binnen onze gehele keten
Voor Yumeko is iedereen binnen onze keten onderdeel van ons succes. Daarom werken we toe naar een eerlijk loon en goede werkomstandigheden voor al onze boeren en (fabrieks)medewerkers. Ook ons Amsterdamse kantoorteam behandelen we volgens onze eigen Yumeko Habits, waarbij de groei en bloei van onze medewerkers centraal staat.
Dit bereikten we in 2024:
We zetten ons natuurlijk voortdurend in voor de mensen in onze ketens, waarbij we goed letten op eerlijke lonen en arbeidsomstandigheden. Daarnaast hebben we in 2024 ook het mentaal welzijn van ons kantoorpersoneel hoger op de agenda gezet. We hebben voor iedereen op kantoor (en hun familieleden) gratis het OpenUp platform ter beschikking gesteld. Mensen kunnen dit gebruiken om korte of langere trajecten aan te gaan met een psycholoog of lifestylecoach. Daarnaast ontwikkelden we in 2024 het Yumeko Handboek, waarin we onder andere vastgelegd hebben hoe we met elkaar om willen gaan.
Als we in 2025 hetzelfde doen, hebben we niets geleerd
Als marktleider dragen we niet alleen verantwoordelijkheid voor wat we maken, maar ook voor hoe we het systeem waarin we opereren willen veranderen. De textielindustrie vervuilt, verspilt en verbergt te veel. Dat weten we. En hoewel we trots zijn op wat we inmiddels anders doen, weten we ook dat het nog lang niet genoeg is.
In 2025 richten we ons nadrukkelijk op de plekken waar het wringt: van grondstoffen en arbeidsomstandigheden tot productieprocessen en transport. We blijven bouwen aan een keten die niet draait om snelheid en winst, maar om herstellende productie, radicale transparantie en structurele verandering. Niet om ons verhaal mooier te maken, maar om de werkelijkheid beter te maken.
We maken bed- en badgoed dat zachter is voor de wereld, maar geloven dat comfort niet ten koste mag gaan van anderen. Daarom blijven we keuzes maken die soms meer vragen dan ze opleveren, maar die wél de richting wijzen naar een textielindustrie waarin zorg voor mens en natuur geen uitzondering is, maar de norm.
Wil je weten wat we doen, waar we mee worstelen en waar we de boel opschudden? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Want echte impact begint met het durven delen van het hele verhaal.
Ben jij de volgende schakel in onze open keten?