Yumeko.nl maakt gebruikt vancookies.OK

Gratis verzending en retour

Op werkdagen voor 20:00 uur besteld, volgende dag in huis*

De langste winterzzzlaap

Afgelopen week stond bij Yumeko in het teken van de winterslaap. Het begint weer lekker koud te worden buiten dus willen we lekker onder de wol (of dons natuurlijk) kruipen. Zeker onder een heerlijk zzzacht ecologisch dekbed slaap je het allerlekkerst.

Veel dieren doen dit ieder jaar weer, vele maanden achter elkaar slapen - en daar zijn we toch een beetje jaloers op.

 

Een slapende beer op een Yumeko kussen

Op een Yumeko kussen?

Deze dieren hebben geen dekbed nodig want zij hebben een heerlijk zachte vacht om zich warm te houden. Ook is warm houden niet nodig tijdens de winterslaap. Als dieren winterslapen, verlaagt hun temperatuur tot rond het vriespunt en de ademhaling en hartslag liggen ook een stuk lager. Daarom lijkt het er soms op dat dieren in winterslaap dood zijn, maar dit is niet zo.

Wist je dat een bruine beer geen winterslaap houdt? Vergeleken met andere bekende dieren die een echte winterslaap houden zoals de egel, de eekhoorn en de muis, is de temperatuur van de beer een stuk hoger en hij kan hierdoor makkelijker wakker worden. Wetenschappers noemen dit daarom geen winterslaap maar een winterrust.

Slapende vleermuizen

Lekker warm, maar ziet er toch vies uit...

Wist je ook dat zelfs vleermuizen een winterslaap houden? Ze gaan dan op zoek naar een koele maar vorstvrije en donkere plaats. Hier gaan ze dicht bij elkaar hangen om zo zoveel mogelijk warmte bij zich te houden. Hun lichaamstemperatuur verlaagt dan van 37° naar 5°. Ook hun hartslag en ademhaling wordt flink vertraagd. Een vleermuis ademt tijdens zijn winterslaap maar één keer per uur of anderhalf uur.

 

 

Maar de langste slapers zijn:

De Perry grondeekhoorn

De Parry grondeekhoorn is maar een paar maanden per jaar wakker

Het dier wat de langste winterslaap houdt is de Spermophilus parryii oftewel de Parry Grondeekhoorn. Dit slaperige beestje kan wel 9 maanden slapen! En nog vreemder, zijn temperatuur kan wel verlaagd worden tot -3°.

Ze worden liefhebbend ook wel de „low bush grizzlys“ genoemd. Maar mensen in Alaska, met name rond de Aleoeten eilandengroep, noemen de eekhoorns "Parka" (uitgesproken als "par'kee") eekhoorns; waarschijnlijk omdat hun vacht gebruikt wordt voor het maken van de bontsteek op de kappen van Parka stijl jassen...

Communicatie tussen eekhoorns wordt  zowel vocaal als fysiek gedaan. Als ze elkaar ontmoeten, wordt neus aan neus contact gemaakt of andere lichaamsdelen worden samengedrukt. De "tsik-tsik" gesprekken worden gemaakt als reactie op bedreigingen. De geluiden variëren tussen verschillende roofdieren, zo worden hele diepe keelklanken gebruikt om te waarschuwen voor roofdieren op het land, terwijl de korte fluitjes gevaar aangeven vanuit de lucht.

De Spermophilus Parryii

De Spermophilus Parryii

De grondeekhoorns zijn te vinden in het zeer koude noordoosten van Siberië, Alaska en het noordwesten van Canada. Ze eten voornamelijk vruchten, bessen, bladeren, zaden en wortels en eventueel insecten. Ze vinden onderdak in ondiepe holen op de toendra in gebieden waar minder permafrost is, zodat ze hun holen kunnen graven. Om de harde ijskoude poolwinters te overleven móeten ze wel gaan slapen.

Wij kruipen gelukkig lekker warm in ons bedje. Slaap lekker!

De Parry Grondeekhoorn in een warm holletje, diep onder de grond. Hij blijft bijna 9 maanden zo liggen...