Yumeko.nl maakt gebruikt vancookies.OK
Tips om beter te slapen (11)

11. Dim het licht

Dim de lichten in huis al twee tot drie uur voordat je gaat slapen. Dit zet je interne biologische klok om naar een goed slaapritme. In je slaapkamer moet het donker zijn want zelfs een klein beetje licht kan je interne klok en de productie van melatonine en serotonine in je hersenen verstoren.

Al het leven op aarde is ontwikkeld als gevolg van het voorspelbare patronen van licht en duisternis: circadiaan ritme genoemd. Licht passeert door de oogzenuw naar je hypothalamus die onze biologische klok reguleert. Licht geeft aan ons brein aan dat het tijd is om op te staan en bereid het lichaam voor op ‘actie’. Het moderne elektrische licht heeft, door ons natuurlijke ritme te verstoren, onze innerlijke klok aanzienlijk ontregeld.

Doe je slaapkamerdeur dicht en verwijder alle andere lichtbronnen uit je kamer (zoals stekkerdozen, standby lampjes van TV of laptop) en bedek de grootste boosdoener (de wekker) met een doek. En maak gebruik van goede blinderende gordijnen. Als je ’s nachts opstaat op naar de wc te gaan, doe dan geen lichten aan.

Wij zijn op werkdagen van 9.00 tot 17.30 telefonisch bereikbaar.